Forum  Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Kuchnia z Zielonego Wzgórza .

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> Książka Kucharska / Nasze ulubione potrawy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Śro 13:11, 30 Gru 2009    Temat postu: Kuchnia z Zielonego Wzgórza .

Pare miesięcy temu kupiłam książkę ''Kuchnia z Zielonego Wzgórza ''
Polecam tą książkę gdyż można się także dużo dowiedzieć o LMM . Smile
Jednak przepisy z tej książki są troche staroświeckie [ w końcu to przepisy z 19 wieku ] , lecz da się coś 'wybrać' . Smile Smile

Podam tu pare przepisów z początku . Smile

Podwieczorek na plebanii :

MENU :

Kanapki z kurczakiem.
Kanapki pani Fraser.
Ciasteczka pomarańczowe z dżemem śliwkowym.

Poncz herbaciany
Syrop imbirowy

Ciasto pomarańczowe Marion
Ciasteczka imbirowe pani MacPherson.
Ciateczka przekładane
Lody z brązowym cukrem .

pf .. dużo tego jest Very Happy
myślę , że nie tylko do przepisywania ale także do jedzenia Smile !

podam więc [ według mnie najlepszy i najkrótszy ] przepis na
Ciasteczka pomarańczowe i Dżem śliwkowy . Smile Smile



Smak śliwek i pomarańczy świetnie się uzupełnia . Chociaż każdy z tych przepisów doskonale wychodzi osobno , radzimy wypróbować je razem




Ciasteczka pomarańczowe :

2 szklanki mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3//4 szklanki mleka
4 łyżki margaryny (lub masła)
1/2 łyżki otartej skórki pomarańczowej
sok z jednej pomarańczy

Zmieszaj i przesiej przez sito mąkę , proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj widelcem z margaryną . Dodaj skórkę pomarańczową i tyle mleka , żeby powstało miękkie ciasto . Rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość pól cala ( 1,25 cm) . Wytnij foremką ciastka . Ułóż na papierze do pieczenia.
Zanurz małe bryłki (kostki) cukru w soku pomarańczowym . Kładź po kostce na każdym ciateczku i wciśnij . Piecz w gorącym piekarniku w temperaturze 425'F (ok. 210*C) przez 10 do 15 minut.


Dżem sliwkowy :

3 funty (1,35 kg) wypestkowanych śliwek
1 funt (0,45 kg) jabłek
4 funty (1,8 kg ) cukru
woda

Zagotuj cukier z wodą . Dodaj pokrojone jabłka i gotuj do miękkości . Dodaj śliwki i gotuj przez 20-25 minut , często mieszając . Przełóż do wysterylizowanych słojów i zakręć .


Według mnie przepisy są w miarę proste ! Smile
Powodzenia ! Very Happy i smacznego ! Smile : )
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> Książka Kucharska / Nasze ulubione potrawy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin